12.11.2012

Suomalaiset oppimassa mahdottoman tekemistä mahdolliseksi Hollannin Orbis-sairaalassa



Miltä kuulostaa sairaala ilman lääkäreiden ja hoitajien työhuoneita? Tai sairaala, jossa tietotekniikka ja ohjelmistot toimivat täysin ilman paperia? Entä sairaala, jossa arkkitehtuuri on suunniteltu ensisijaisesti palvelemaan asiakasprosesseja ja toissijaisesti neliövaatimuksia? Mahdottomaltako?

Sosiaali- ja terveyssektorin uusia toimintamalleja eri alueilla kehittävä ammattilaisjoukko kävi tutustumismatkalla Hollannissa todeten, että moni muukin asia oli tehty mahdolliseksi. Kansallisen Hyvinvointiverkoston ja Ahlman & Wuorinen Developmentin järjestämällä matkalla suomalaiset vierailivat Sittardin Orbis-sairaalassa sekä useissa vanhustenhuollon kohteissa. Matkakohteet valitsi Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen Sotera-Instituutissa työskentelevä professori, ylifyysikko (emr.) Erkki Vauramo. Vauramo kertoo keskeisimmistä asioista Hollannissa, joista Suomessa voitaisiin ottaa oppia.

– Sairaala rakennuksena elää voimakasta murrosta, jossa pienet huoneet korvautuvat monitoimitilalla ja ergonomisilla työpisteillä.  Suunnittelussa panostetaan sujuvaan hoitoprosessiin. Myös Suomessa voidaan rakentaa innovatiivisia sairaaloita, jos toimintamalli mietitään huolella, siihen varataan aikaa ja kokonaisuuden suunnittelee innovatiivinen ja kyvykäs ryhmä, Erkki Vauramo esittää.

– Ympärivuorokautisessa vanhusten palvelujärjestelmässä asuu Suomessa noin 60 000 vanhusta, mutta Hollannissa väestöön ja ikärakenteeseen suhteutettuna vain puolet siitä. Hollannin rakennuksissa on riittävästi tilaa, jotta vanhukset voivat liikkua, ylläpitää kuntoa ja osallistua itse omaan hoitoonsa, Vauramo kertoo.

– Vanhusten hoivajärjestelmä kuuluu asutuskeskuksen keskustakortteliin.  Yhteistilojen suuntaaminen alueen asukkaiden olohuonetoimintaan elävöittää keskusta monella tapaa. Sotera-Instituutti on mielellään mukana tämän asian kehittämisessä Suomessa, professori Erkki Vauramo kertoo.

Kansallisen Hyvinvointiverkoston yksi kehittämisen painopiste on kumppanuuksien luominen toimijoiden välille ja siinä onnistuttiin Hollannin matkan yhteydessä hyvin.

– Orbiksessa on vieraillut useita suomalaisryhmiä aiemminkin, mutta tämän matkan lisäarvoa nosti se, että mukana oli eri alan asiantuntijoita eri puolilta Suomea. Nähty ja kuultu jalostui jo matkan aikana yksittäisen organisaation näkökulmaa laajemmaksi, kertoo aluekehittäjä Anu Saarinen Kansallisesta Hyvinvointiverkostosta.

– Tulevaisuudessa terveys- ja sosiaalipalveluiden toimintamallien uudistaminen vaatii verkostomaista eri alojen ja alueiden asiantuntijoiden tiivistä yhteistyötä. Halusimme olla Kansallisen Hyvinvointiverkoston osalta mukana matkalla tarjoamassa tätä mahdollisuutta toimijoille, Saarinen kiteyttää.

Matkan järjestivät yhteistyössä Kansallinen Hyvinvointiverkosto sekä Ahlman & Wuorinen Development. Tutustumismatkalla vierailtiin Orbis-sairaalan lisäksi Orbis Hoogstaete, Boswijk- ja Elisbeth-hoivakodeissa sekä palvelukoti Veldhoffissa.
Lisätietoja: Anu Saarinen, anu.saarinen@kehittamiskeskus.fi, puh. 040 5190981

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti