9.11.2012

Etsimme ideoita ja hankkeita

Käsityksemme taloudesta on murroksessa. Globaali velka- ja finanssikriisi haastaa talouden nykyiset toimintatavat ja rakenteet talouden näkökulmasta. Ilmastonmuutos osoittaa, ettei yhteiskunta nykyisellään ole ekologisesti kestävällä pohjalla. Globaali eriarvoisuus ja tuloerojen kasvu peräänkuuluttavat sosiaalisesti kestävämpää yhteiskuntaa.
Sitra kokosi syksyllä 2012 Kestävä talous -foorumin. 30 hengen poikkiyhteiskunnallisen joukon tehtävänä on tunnistaa niitä muutosvoimia, jotka muuttavat talousajattelua. Nyt etsimme ideoita, ratkaisuja tai jo meneillään olevia hankkeita jotka vievät ajattelua kestävästä taloudesta aitoon toimintaan joko politiikan tai konkreettisen tekemisen tasolla. Foorumilaiset määrittelivät kestävän talouden seuraavasti:

Kestävän talouden tavoitteena on tuottaa ihmisille hyvinvointia, oikeudenmukaisesti. Kestävä talous toimii maapallon kantokyvyn rajoissa. Se perustuu sopeutumis- ja muutoskykyiseen talousjärjestelmään, jota ohjataan avoimin, läpinäkyvin, moniarvoisin ja demokraattisin periaattein. Kestävä talous suuntaa kauas tulevaisuuteen, tulevaisuuden menestystekijöitä tunnistaen ja ylisukupolvisia ratkaisuja etsien.                             

Onko sinulla hanke tai idea, joka jo vie tai veisi eteenpäin kestävän talouden ajattelua? Entä edistäisikö ideasi esimerkiksi ruohonjuuritason taloudellista toimintaa, uudenlaista yrittäjyyttä tai globaaleja kestäviä ratkaisuja taloudellisesti, sosiaalisesti tai ekologisesti? Voisiko ideoiden pohjalta tehdä politiikkaratkaisuja? Etsimme siis sellaisia hankkeita ja ideoita jotka auttavat foorumilaisiamme uudistamaan ajattelua kestävästä taloudesta.

Kerro meille ideastasi tai hankkeestasi oheisen lomakkeen kautta 7.12.2012 mennessä. Palkitsemme kolme parasta hanketta ja ideaa 1000 euron palkintosummalla. Kutsumme parhaiden ideoiden ja hankkeiden takana olevia ihmisiä ja yhteisöjä esittelemään ideoitaan talouspolitiikan päättäjille sekä verkostoitumaan muiden kestävän talouden tekijöiden kanssa.

Olemme foorumilla pohtineet muun muassa seuraavia haasteita joihin vastaamiseen ideoita etsitään:
Miten kestävää taloutta luodaan liiketoiminnan keinoin? Miten kestävän liiketoiminnan toimintaedellytyksiä voidaan parantaa?

Millaisin uusin toimintamallein yksilöt ja yhteisöt voivat edistää kestävää taloutta? Miten tätä roolia voidaan mahdollistaa?

Miten kriisialttiin talousjärjestelmän sopeutumis- ja muutoskykyä voidaan lisätä?

Miten työelämän murros, työssä jaksaminen ja hyvinvointi sekä talouskehitys yhteen sovitetaan kestävästi?

Miten luodaan vihreää kasvua? Miten taloutta kehitetään ilman lisääntyvää luonnonvarojen käyttöä ja kasvihuonekaasupäästöjä?

Miten hyvinvointiyhteiskunnan rakenteita ja toimintamalleja uudistetaan niin, että hyvinvointi kasvaa, eriarvoisuus vähenee ja julkisen talouden tasapainottaminen mahdollistuu heikkenevän huoltosuhteenkin aikana?

Miten edistetään taloudellisen päätöksenteon avoimuutta, läpinäkyvyyttä, demokraattisuutta ja pitkäjänteisyyttä?

Etsimme siis ideoita ja hankkeita, jotka ovat vaikuttavia suhteessa kestävän talouden tavoitteisin, toteutettavia, edistettävissä talouspolitiikan keinoin, kannustavia, otteeltaan mahdollistavia sekä innovatiivisia.
Huomioithan, että hanketta/ideaa koskevat tiedot tulevat avoimesti verkkoon näkyviin Sitran sivulle kommentoitavaksi ja niitä hyödynnetään Kestävä talous -foorumin työssä. Laitathan hankkeestasi mukaan siis vain sellaisia tietoja, jotka ovat julkisia.

Ideat ja hankkeet ilmestyvät näkyviin tälle sivulle sitä mukaa kun saamme niitä ja niitä voi avoimesti kommentoida sivuilla. Voittajat julkistetaan huhtikuussa suuressa kestävän talouden tapahtumassa.  Olemme kuitenkin jo aiemmin henkilökohtaisesti yhteydessä teihin.
Lisätietoja
Johtava asiantuntija Eeva Hellström
Asiantuntija Elina Kiiski
Harjoittelija Kalle Nieminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti