23.10.2012

Yhteispeliä hyvinvointiyhteiskunnan puolesta



Kuntavaalien alla ehkä eniten keskustelua herättävä aihe on ollut sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen. Vastakkain asetetaan yksityiset ja julkiset palvelut. Monelta näyttää unohtuvan, että tulevaisuudessa yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö palvelujen tuottajina nousee arvoon arvaamattomaan, jotta kuntalaisille yleensä pystytään turvaamaan tarvittavat palvelut.

Samaan aikaan yhteisenä huolenaiheena tuntuu olevan yritysmyönteiseen ilmapiirin luominen. Kunnat kilpailevat vetovoimaisuudesta yritysten houkuttelemiseksi alueelleen. Ihmetellään, kun uusia yrityksiä ei synny tai kasvuvaiheessa olevista yrityksistä luovutaan. Onko tämä ihme, jos yleensä yksityiset palveluntuottajat mainitaan vain siinä mielessä, että yksityisiä palveluja pitää karsia ja yrityksiä on hyödynnettävä palvelutuotannossa vain ruuhkahuippujen tasaajina. Mutta ei siis tasavertaisina, laadukkaina ja luotettavina kumppaneina. Tällainen yksityistä sektoria vähättelevä asenne on omiaan luomaan yrittäjäkenttään viestiä epävarmasta tulevaisuudesta. Näin palvelumarkkinat voivat rauhassa jatkaa keskittymistään isojen ketjujen käsiin.

Jos palveluja tuottavia kumppaneita ei jatkossa ole riittävästi, vaihtoehdot ovat vähissä, samoin eurot. Kuitenkin kuntalaisilla pitäisi olla oikeus valita palvelunsa mahdollisimman laajasta valikoimasta. Ja vielä niin, että voitaisiin luottaa turvallisuuteen ja laatuun. Jos ja kun hyvinvointiyhteiskuntamme halutaan säilyttää, se onnistuu vain aidosti palveluja ja rakenteita uudistamalla -  ja ennen kaikkea yhteispelillä.  

Minna Koskimies

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti