6.9.2012

Hyvinvointialan Living lab -hanke RegioStars 2013 finalisti



Porin seudun Hyvinvointialan Living lab -hanke on valittu Euroopan komission aluepolitiikan pääosaston kuudetta kertaa järjestämän RegioStars -kilpailun finaaliin ensimmäisenä hankkeena Länsi-Suomesta. RegioStars on Euroopan komission kilpailu, jossa etsitään innovatiivisia hankkeita ja parhaita käytäntöjä EU:n alueelta.

Kaksivuotisen Hyvinvointialan Living lab -hankkeen tavoitteena oli löytää ja kehittää monitahoisella yhteistyöllä ikäihmisille, varsinkin muistisairaille soveltuvia hyvinvointiteknologian palvelu- ja tuoteratkaisuja kotona asumisen tueksi. Hankkeessa luodussa mallissa käyttäjät voivat itse vaikuttaa heille suunniteltujen tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen antamalla palautetta ja kehittämisehdotuksia testaamistaan tuotteista. Käyttäjäpalautteen perusteella yritykset voivat kehittää tuotteistaan entistä käyttäjäystävällisempiä ja ikäihmiset saavat helppokäyttöisiä ja toimintavarmoja ratkaisuja arjen tueksi.

”Uusi toimintatapa tarjoaa mahdollisuuden testata teknologiaa ennen hankintapäätösten tekemistä. Lisäksi se vahvistaa hoitohenkilökunnan tietämystä hyvinvointiteknologian ratkaisuista sekä osaltaan mahdollistaa kustannustehokkaiden palveluiden tuottamisen”, toteaa Porin perusturvan yhteistoiminta-alueen vanhuspalveluiden johtaja Pirjo Rehula.     

Hyvinvointialan Living lab -hanke on yksi viidestä finalistista sosiaalisten innovaatioiden kategoriassa. Sosiaalinen innovaatio syntyy tarkastelemalla hyvinvointiin tai terveyteen liittyviä haasteita uusista näkökulmista. ”Hankkeessa on törmäytetty yhteen kunnan, yritysten, ikäihmisten, asiantuntijoiden ja muiden sidosryhmien edustajia. Lisäksi yhteistyötä on tehty osaamiskeskusohjelman kanssa. Näin on voitu kehittää uudenlaisia, käyttäjälähtöisiä ratkaisuja ikääntymisen haasteisiin”, kertoo projektipäällikkö Ulla-Maija Leppäkoski. 

Tätä ennen vain neljä suomalaishanketta on selvinnyt kovatasoiseen finaaliin saakka, Länsi-Suomen alueelta ei kuitenkaan koskaan aikaisemmin”, toteaa TEMin alueosaston ylitarkastaja Harri Ahlgren tyytyväisenä. Pääsy RegioStars -finaaliin tuo Ahlgrenin mukaan hankkeelle EU:n tasolla ainutlaatuista näkyvyyttä luoden jatkossa mahdollisuuksia monipuoliseen kansainväliseen yhteistyöhön.

Finalistit on kutsuttu 9.10.2012 esittelemään hanketta kansainväliselle tuomaristolle sekä palkintojenjakotilaisuuteen 7.2.2013 Brysseliin. Lisäksi RegioStars -finalisteista tehdään julkaisu. Sen tavoitteena on välittää tietoa EU:n parhaista hankkeista sekä niissä luoduista hyvistä käytännöistä kansainvälisesti.

Ylimaakunnallisen Hyvinvointialan Living lab -hankkeen (1.12.2009-30.4.2012) hallinnoijana toimi Porin Seudun Kehittämiskeskus Oy POSEK (1.4.2012 alkaen Prizztech Oy). Muita hankkeen toteuttajia olivat Etelä-Pohjanmaan Terveysteknologian Kehittämiskeskus EPTEK ry ja Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK. Hankkeen rahoittajina toimivat Satakuntaliitto EAKR-rahoituksella sekä Porin seudun, Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan kunnat.

Lisätietoja Hyvinvointialan Living lab -hankkeesta: www.prizz.fi/hyvinvointialanlivinglab

Projektipäällikkö Ulla-Maija Leppäkoski                        Projektisihteeri Niina Holappa
Puh. 044 710 5459                                                         Puh. 044 710 5455
ulla-maija.leppakoski@prizz..fi                                      niina.holappa@prizz.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti