4.2.2013

KÄKÄTE-verkoston tiedote 1/2013





 KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle kätevä teknologia)
KÄKÄTE-verkoston tiedotteet voi lukea myös verkkosivuiltamme. Tiedotteet ilmestyvät muutaman kuukauden välein.

Tässä viestissä:
1)      Uusi opas: Kevythissi parantaa ikäihmisen mahdollisuuksia asua kotona
2)      Tutkimusraportti: Teknologian käyttö ja asenteet 75–89-vuotiailla
3)      Muutoksia KÄKÄTE-projektissa
4)      Kysely digitaalisista peleistä verkkosivuilla
5)      KÄKÄTE-seminaari: Iloa ja toimintaa arkeen! 11.4. Helsinki
6)      Etsitään: Onnistuneita kokemuksia teknologian käyttöönotosta


1)      Uusi opas: Kevythissi parantaa ikäihmisen mahdollisuuksia asua kotona

Suurin osa suomalaisista asuu pientaloissa – omakotitaloissa, paritaloissa ja rivitaloissa – ja huomattava määrä näistä pientaloista on kaksi- tai useampikerroksisia. Yli 65-vuotiaat asuvat hieman muuta väestöä useammin pientaloissa, ja erilaisten asunnonmuutostöiden tarve tuleekin Suomessa kasvamaan suurten ikäluokkien ikääntyessä. Kun toimintakyky alkaa iän myötä heiketä, saattaa useampikerroksinen oma koti käydä mahdottomaksi asua.

Ikääntyminen, toimintakyvyn heikkeneminen ja apuvälineiden käyttö vaikuttavat liikkumiseen, ja pienetkin tasoerot voivat hankaloittaa päivittäisiä toimintoja merkittävästi. Kun oman kodin portaissa kulkeminen ei enää ole turvallista tai jos portaat suorastaan estävät esimerkiksi ulkoilun tai omatoimisen pesutiloissa käymisen, voi kevythissin hankinta olla ajankohtaista. Asunnonmuutostöiden ja kevythissin asentamisen avulla voidaan omassa kodissa asumista usein jatkaa, vaikka toimintakyky heikentyisikin.

KÄKÄTE-projektin (Käyttäjälle kätevä teknologia -projektin) julkaisemassa Kevythissi kotiin -oppaassa esitellään vuonna 2012 Suomen markkinoilla olleita erilaisia kotikäyttöön suositeltavia kevythissejä ja niiden toimintaperiaatteita. Oppaassa kerrotaan, miten kodin tilat vaikuttavat kevythissin valintaan ja mihin seikkoihin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota. Oppaassa käsitellään lyhyesti myös kevythissin hankintaan liittyviä lupa-asioita ja käytön mukanaan tuomaa huoltovelvollisuutta.

Opas on suunnattu henkilöille, jotka harkitsevat kevythissin hankintaa itselleen tai omaiselleen. Siitä on hyötyä myös kuntien ja kaupunkien sosiaalitoimen työntekijöille ja päättäjille. Opas palvelee lisäksi rakennuttajia ja suunnittelijoita, jotka haluavat kevythissin uuteen taloon tai jotka haluavat varautua kevythissin hankintaan ja helppoon asennukseen myöhemmin.

Julkaisun voi tilata Vanhustyön keskusliitosta (puh. 09 350 8600) tai Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitosta (puh. 09 774 5900). Yksittäiskappaleet toimitetaan maksutta.

Ira Verma, Kirsti Pesola ja Sara Ikävalko: Kevythissi kotiin. KÄKÄTE-oppaita 5/2012.
Lehdistötiedote (pdf 133 kt)
Opas (pdf 2 500 kt)


2)      Tutkimusraportti: Teknologian käyttö ja asenteet 75–89-vuotiailla

KÄKÄTE-projekti on julkaissut raportin kyselytutkimuksesta, jolla selvitettiin 75–89-vuotiaiden tietoteknologian käyttöä sekä siihen vaikuttavia asioita ja asenteita teknologiaa kohtaan. Tutkimuksesta käy ilmi, että iäkkäät suomalaiset eivät pääse samalla tavalla osallisiksi tietoyhteiskunnan palveluista kuin muu väestö. Samalla kun 16–74-vuotiaista internetiä käyttää jo 89 % (Suomen virallinen tilasto 2011), on tämän tutkimuksen perusteella osuus 75–79-vuotiaista 26 %, 80–84-vuotiaista 15 % ja 85–89-vuotiaista vain 6 %.

Raportti pdf-muotoisena (506 kt) ja tekstimuotoisena (doc 333 kt)


3)      Muutoksia KÄKÄTE-projektissa

Vuosi 2013 on tuonut muutoksia KÄKÄTE-projektiin. Projektipäällikkö Kirsti Pesola siirtyy helmikuun alusta johtamaan Esteettömyyskeskusta Invalidiliittoon. Lea Stenbergin projektipäällikköparina aloittaa tuolloin Pirkko Kasanen. Hän on aiemmin toiminut KÄKÄTE-projektissa asiantuntijana.

Osa-aikaisesti projektissa teknisenä asiantuntijana työskennellyt Matti Lamponen on myös siirtynyt uusien haasteiden pariin. Hän vastaa nykyisin Emfit Oy:ssä myynnistä ja markkinoinnista vastuualueena vanhussektorille tarkoitetut tuotteet ja palvelut. Tammikuussa Kristina Forsberg aloitti projekti-insinöörinä KÄKÄTE-projektissa. Keväällä 2012 hän teki hyvän vastaanoton saaneen "Teknologia avuksi ihmisten ja esineiden paikantamisessa" -oppaan. Parhaillaan Kristinalla on työn alla julkaisu "Iloa tietokonenurkasta – Opas palvelutaloille ja yhteisöille."

KÄKÄTE-projektin työntekijöiden yhteystiedot löydät verkkosivustoltamme.


4)      Kysely digitaalisista peleistä verkkosivuilla

Verkkosivustollamme on uusi kysely, tällä kertaa digitaalisista peleistä. Kyselymme ovat yksinkertaisia ja helppokäyttöisiä, ja ne soveltuvat mainiosti käytettäväksi esimerkiksi ikäihmisten tietokoneenkäytön kursseilla harjoittelumateriaalina!


Nettikyselyjä on saatavilla myös paperilomakkeena. Lomakkeita voi tilata suuremman erän Anne Virkkuselta: p. 09 7745 9014, anne.virkkunen@valli.fi. Postitamme kyselyjä mielellämme erilaisia tapahtumia varten, sillä nettikysely saavuttaa vain pienen osan ikäihmisistä.



5)      KÄKÄTE-seminaari: Iloa ja toimintaa arkeen! 11.4. Helsinki

Onko päivän kohokohta kotipalvelun käynti ja viikon huipentuma saunapäivä päiväkeskuksessa? KÄKÄTE-seminaarissa esitellään hankkeita, joiden tavoitteena on arjen mielekkyyden lisääminen ja sen kautta lisääntyvä toimintakyky. Mukaan kutsutaan alalla toimivia ja erilaisia teknologisia ratkaisuja kehittäneitä yrityksiä sekä kokoamme yhteen ikäihmisten ja vanhuspalvelujen tuottajien tarpeet ja toiveet tulevaisuuden suhteen. Tavoitteena enemmän iloa ja toimintaa arkeen!

Aika ja paikka: torstaina 11.4.2013 klo 9.00–16.00, Ostrobotnian juhlakerros Botta, Helsinki, sisäänkäynti Museokatu 10

Kohderyhmä: järjestöjen työntekijät, yritykset, kuntien edustajat, kehittämistoiminnassa mukana olevat tahot sekä muut kiinnostuneet

Hinta: maksuton.
Huom! Ilmoittautuminen on sitova. Mahdollinen osallistumisen peruminen on tehtävä viimeistään 25.3. Myöhemmin tehdystä perumisesta tai saapumatta jättämisestä veloitamme 40 € järjestelykuluja.

Ohjelma: seuraa tapahtumakalenteriamme

Ilmoittautuminen: viimeistään 25.3. ensisijaisesti verkkosivujen lomakkeella tai sähköpostitse anne.virkkunen@valli.fi

Lisätietoja: Lea Stenberg, puh 050 323 5533 tai lea.stenberg@valli.fi


6)      Etsitään: Onnistuneita kokemuksia teknologian käyttöönotosta

KÄKÄTE-projekti on koostamassa julkaisua teknologian hyvään käyttöönottoon liittyen. Nyt etsimme onnistumisen avaimia ja hyviä esimerkkejä. Erityisesti meitä kiinnostaa kotiympäristöön soveltuvan teknologian käyttöönotto, mutta toki koti voi olla myös asunto palvelutalossa.

Olet sitten teknologian hankkija tai teknologiaa toimittavan yrityksen edustaja, kerro omasta hyvästä kokemuksestasi käytäntöjen kokoajalle, Paavo Viirkorvelle osoitteella paavo.viirkorpi@kolumbus.fi.



Tätä viestiä saa välittää eteenpäin.
KÄKÄTE-verkostoon voi liittyä verkkosivustolla olevalla lomakkeella.

Jos et halua enää jatkossa halua saada näitä KÄKÄTE-projektin tiedotteita tai jos toimihenkilöt yhteisössäsi ovat muuttuneet, voit ilmoittaa siitä sähköpostitse projektisuunnittelija Hennariikka Intosalmelle, hennariikka.intosalmi@vtkl.fi.


Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton ja Vanhustyön keskusliiton yhteinen KÄKÄTE-projekti käynnistyi tammikuussa 2010. Viisivuotisen RAY-rahoitteisen projektin tavoitteena on teknologian keinoin tukea ikäihmisten hyvää arkea ja kotona asumista sekä helpottaa ikäihmisten parissa työskentelevien työtä.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
Hennariikka Intosalmi
Projektisuunnittelija, Vanhustyön keskusliitto ry
KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle kätevä teknologia)
Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki
puh. 050 360 1209  |  keskus 09 3508 600

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti